Cechy oleju kokosowego

Olejek kokosowy odnalazł użycie tak w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom uzdrawiającym oraz pielęgnacyjnym. Paradoksalnie olej kokosowy jest dobrym środkiem na odchudzanie. Pomaga bowiem pozbyć się nadwagi (zwłaszcza tej brzusznej), gdyż nie odkłada się w formie zbędnego tłuszczyku, lecz jest użytkowany do produkcji energii. Przeczytaj, jakie jeszcze cechy posiada olej kokosowy.

Olej kokosowy znalazł użycie tak w kuchni, jak również w kosmetyce dzięki swym własnościom zdrowotnym oraz pielęgnacyjnym. Uzyskiwany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi. Wszystko dlatego,

wybieramy olej kokosowy do ciała

Autor: Naomi King
Źródło: http://www.flickr.com

iż ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząstek tłuszczu – trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Pomimo że są to uważane za niezbyt zdrowe tłuszcze nasycone, jedzone w małych czy umiarkowanych ilościach mogą przynieść co niemiara korzyści. Trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) jest to unikalna grupa cząstek tłuszczu, ponieważ są one metabolizowane inaczej aniżeli pozostałe tłuszcze.

Po dostaniu się do układu nie są zamienione w tkankę tłuszczową, lecz są od razu wykorzystywane do produkcji energii, a co się z tym wiąże – do przyśpieszenia tempa przemiany materii. Oznacza to, że po zjedzeniu posiłku z domieszką oleju kokosowego prędzej spala się zbędne kalorie, co zapobiega otyłości. Co więcej olej kokosowy jest ogromnie sycący, w związku z tym prędko oraz na długo zaspokaja głód, co zapobiega przejadaniu się. W następstwie w przeciągu dnia spożywa się mniejszą ilość jedzenia, a co za tym idzie – kalorii. Jednostkom odchudzającym się rekomenduje się używać dwie łyżki oleju kokosowego dziennie.

Olej kokosowy – zastosowanie w kosmetyce. Kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym głęboko penetrują jak też odżywiają skórę, dzięki czemu jest on świetnym kremem wygładzającym. W związku z tym winny po niego sięgnąć właścicielki cery odwodnionej. Z kolei antybakteryjne własności kwasu laurynowego sprawiają, że olej kokosowy doskonale zwalcza trądzik. Ażeby pozbyć się pryszczy, można wcierać olej w skórę (więcej w serwisie), jak również dodawać go do dań zamiast innych tłuszczów roślinnych. Na dodatek olej kokosowy chroni cerę przed słońcem, bowiem wykazuje takie samo działanie, co krem z filtrem.

Specjaliści przekonują, iż olej kokosowy wywiera również korzystny wpływ na włosy. Trójgliceryd kwasu laurynowego jest niezmiernie podobny do protein we włosach, a dzięki swej niskiej masie cząsteczkowej jak też prostym łańcuchom liniowym jest w stanie przenikać w głąb trzonu włosa. W kosmetyce z powodzeniem stosowany jest także olej makadamia, który pozyskuje się z orzechów drzewa makadamia, posiadających niezwykłe walory smakowe a także odżywcze – reszta na temat: jak stosować olej makadamia.